Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Παγκόσμια ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας


Ένα εξαιρετικό κείμενο από τη μαθήτρια της Α΄Λυκείου, Εβελίνα Παπούλια   (A4)





«Ενδοσχολική βία»

Σχολικός εκφοβισμός (ή bullying) είναι ένα φαινομενικά ανύπαρκτο γεγονός, αλλά, στην πραγματικότητα, υπαρκτό και πολύ συνηθισμένο σε όλα τα σχολεία.

Για κάποια παιδιά το σχολείο είναι χαρά.

Για κάποια άλλα, απλώς μια καταναγκαστική εργασία.

Και για μερικά... τρόμος, εφιάλτης.

Γιατί; Γιατί δεν έχουν δικαίωμα στη διαφορετικότητα!


Αυτή η διαφορά μπορεί να αφορά χαρακτηριστικά του σώματος ή του χαρακτήρα.

Όμως όλοι έχουμε δικαίωμα στη διαφορετικότητα, είτε είμαστε λευκοί ή έγχρωμοι, χριστιανοί ή μουσουλμάνοι, "όμορφοι" ή "άσχημοι", ψηλοί ή κοντοί, αδύνατοι ή ευτραφείς, έξυπνοι ή λιγότερο έξυπνοι και ο κατάλογος είναι ατελείωτος...

Όμως τα παιδιά-θύτες του bullying πάντα κάτι θα βρίσκουν για να τρέφουν τις κενές ψυχές τους με τον πόνο που προκαλούν στους συμμαθητές-θύματά τους.  Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα αυτών των παιδιών. Οι κενές ψυχές τους. Η βία είναι το όπλο του αδύναμου. Και αυτή η βία από κάπου προέρχεται.  Ίσως... από το οικογενειακό περιβάλλον ή από κάποιο ανεξίτηλο τραύμα που έχει μείνει χαραγμένο στην ψυχή τους. Και μην μπορώντας να αποδράσουν από αυτό το χάος της σκέψης τους, ξεσπάνε στα παιδιά με αυτήν τη διαφορετικότητα.


Αν εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο είσαι θύτης του bullying, αναρωτήσου αυτό:  Μπορείς να μπεις στη θέση του άλλου; Έχεις νιώσει πραγματικό σωματικό ή ψυχικό πόνο;

Αν είσαι θύμα του bullying, αναρωτήσου αυτό: Πιστεύεις ότι το αξίζεις;

Κι αν απλά είσαι ένας καθημερινός θεατής, μην αναρωτηθείς τίποτα. Απλά μίλησε σε κάποιον ενήλικα.


Ας βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν τη νεανική παραβατικότητα, που έχει ως στόχο την καταστροφή παιδιών, προκαλώντας τους ψυχικά τραύματα.

Όταν υπάρχει δράση, πρέπει να υπάρχει και αντίδραση!


Η σιωπή είναι συνενοχή!


ΜΙΛΑ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου